Despre elita si necesitatea sa in contextul actual al Romaniei !

Elitele reprezinta o veche categorie sociala, careia abia in ultimul timp i s-au consacrat studii sistematice. Tot mai des apar carti ce analizeaza evolutia celor ce se crede ca apartin acestei categorii, loviturile primite de ele in decursul timpului si modificarea comportamentului lor sub socul evenimentelor politice,economice sau de transformare a societatii. In Romania problematica elitelor a fost ignorata si abia recent i s-a acordat atentia meritata, departe insa de a fi epuizata,mai ales privind la abundenta non-valorilor ce influenteaza intr-un mod sau altul,subtil sau agresiv…societatea tanara,lucru deloc nou…dar neglijat…Astfel,Gardul de Fier isi atribuie ca cel putin saptamanal sa publice pareri,articole de presa sau tratate ce pot readuce in prim-plan una din problemele de baza a tarii,problema ce credem ca este mai presus de starea ce si-o asuma marea parte a populatiei…si anume „blidul din fata nasului”.

Desigur ca unora le poate parea ca o actiune cel putin lipsita de sens in contextul in care,timp de peste 60 de ani ne zbatem sub jugul comunist,prezent si sub alte forme..nemateriale,ce sigur altereaza si cufunda din ce in ce mai puternic potentialul de cugetare si aplicare…si care…ne-a facut pe unii dintre noi sa ne aliniem unor zicale,care mai de care menite sa ne limiteze perceptia asupra realitatii corecte:”tara arde si baba se piaptana”,”sa moara si capra vecinului”,s.a.

1) Ce sens se da in prezent termenului „elita“? In cea mai simpla definitie, elitei i-ar apartine cei care, prin pozitia politica, economica sau culturala, au jucat sau joaca un rol important in societate. Intr-o alta definitie, ea e „un sinonim pentru oameni cu o competenta deosebita si cu spirit de creativitate in profesiile lor“. Definitie poate prea vaga ma gandesc…elasticitatea perceptiei putand indeamna ca termenul sa fie inlocuit cu cel de intelectuali, adica lideri de opinie, purtatori de mesaj, personalitati angajate si chiar militante…chestiune ce de-a lungul istoriei ne-a aratat ca pana si aceasta se faptuieste functie de regim,dar..mai ales de constructia caracterului,chestiune pilon in formarea personalitatii,deci..implicit in constructia unuui viitor corect perceput.Termenului „elite“ i se poate acorda un sens politic, dar si un sens profesional. Totodata se precizeaza ca deseori se foloseste si termenul „elite morale“, ce nu se suprapune peste categoriilede mai sus.

2) Ce este „mobilitatea elitelor“? Sociologii amintesc in primul rand de „mobilitatea structurala“, adica transformarea treptata a elitelor in urma mutatiilor economico-politice din adancul societatii. Venirea comunismului a dus la eliminarea elitelor traditionale, dar si la un sistem nou de formare a elitelor fidele „partidului unic”, in economie si administratie…fapt ce a adus o schimbare radicala,defavorizanta pe fond si pe termen lung societatii romanesti.

Atunci cand vorbim despre elite, trebuie sa le impartim de la bun inceput in doua categorii: elite sociologice si elite valorice. Elitele valorice indeplinesc o serie de criterii valorice, morale. Elitele sociologice sunt stabilite exclusiv in functie de performantele profesionale, indiferent de calitatile morale. Bunaoara, clasa politica reprezinta o elita sociologica; ea, clasa politica, poate fi execrabila – fiind in continuare expresia unei elite sociologice.

Un aspect comun al celor doua tipuri de elite este ca sunt formate in mod natural, spontan. Apartenenta tine de recunoastere, nu de numire: nimeni nu poate numi pe cineva in functia de membru al unei elite. Elita este in mod esential expresia unei recunoasteri publice. Este un consens social, nu urmarea unui decret. O elita care se autoinstituie prin decret este o clica, nu e elita!

In relatie cu mediocritatea, elita o depaseste in masura in care reuseste sa indeplineasca un anumit criteriu de excelenta. Mediocritatea incepe acolo unde se termina aplicabilitatea criteriului de excelenta.

Rolul social al eiltei este precum rolul profesional al instalatorului. Instalatorul stie cum functioneaza sistemul de apa curenta. Fara el e inundatie sau blocaj. Elitele au rolul social de a depozita, in functionarea societatii, practicile si cunostintele fara de care o societate nu poate functiona!

  •  Romania a avut parte de elite politice remarcabile incepand de la perioada pasoptista pana in 1945, odata cu intrarea tarii noastre in sfera de dominatie sovietica.Din acest moment, elitele noastre politice au fost, toate, execrabile. Cat despre elitele culturale,acestea au situat cultura romaneasca in randul celor mai interesante din Europa. Judecand dupa nivelul la care s-au situat creatiile elitelor noastre culturale aflate in exil, am avut elite culturale mai norocoase decat ghinionul nostru de dupa momentul 1945.
  • In acest moment, romanii aleg si folosesc scari valorice in functie de oportunitate,iar asta e cel mai mare rau pe care comunismul l-a facut societatii romanesti – duplicitatea.
Reclame

Posted on 24/07/2011, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: